Een onverwachts dagje vrij….

1024px-Flag_of_RwandaGisteravond rond 18:00u kwam de eerste berichten over een vrije dag binnen. Rond 20u kwam het bericht van VSO en vanmorgen kreeg ik van de school ook een bericht. Het was gisteren namelijk ‘Heroes’ day’. En omdat het op een zondag was, wordt de maandag erna een landelijke vrije dag.

Maar wat is dan die ‘Heroes’ day’? Elke jaar op 1 february worden de helden, maar ook de slachtoffers, van de Genocide in 1994 herdacht. De mensen die vochten voor een Rwanda waar iedereen gelijk was. Waar geen etnisch onderscheid werd gemaakt. Tijdens deze dag worden ook de moedige middelbare school studenten herdacht die maart 1997 overleden, omdat ze durfde in te gaan tegen 3 mannen die hun school binnenstormde en wederom een tweedeling wilde maken. Elk jaar wordt dit in de dorpen herdacht, met liederen, gedichten en dans worden de helden van het land herdacht en geprezen voor hun heldenmoed.

Het is mij al eerder opgevallen, dat wanneer een nationale feestdag op een zondag valt, de maandag erna als nationale vrije dag wordt aangemerkt. Dit wordt pas de dag ervoor bepaald. Het blijft lastig om hieraan te wennen. Je maakt plannen, maar je weet nooit wat er tussendoor gaat komen.

Ik ga mij vandaag maar met andere zaken nuttig maken. Mijn reis naar Zuid-Afrika verder uitzoeken, mijn rapporten schrijven en mijn mogelijkheden voor na mijn placement onderzoeken. En ik ga dat waarschijnlijk lekker in de tuin doen, genietend van het zonnetje. Want soms moet je de zaken nemen zoals ze zijn en dan gewoon genieten van een extra vrije dag. 😀

Liefs, Petra

P.s.: Pap ze hebben misschien deze dag ook wel gedaan voor jouw verjaardag! Gefeliciteerd!! Umunsi mwiza w’amavuko!! (Happy Birthday)

Bronnen:
http://www.hope-global.org/_blog/Hope_Global_Blog/post/Rwanda’s_Heroes/
http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Rwanda+National+Heroes’+Day

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *