Gelukkig 2015!

IMG_0811Vanuit een zonnige Rwanda wens ik jullie allemaal een super 2015!  Volg je hart en vervul je dromen! Alweer in 2015…dit wordt weer een interessant jaar, want dit is het jaar dat er weer keuzes gemaakt moeten worden. Wat wordt de volgende stap, welk avontuur gaan we nu aan, waar ga ik heen, kom ik terug of blijf ik hier of…??? Maar eerst even een korte update…

Nederland
Onvoorstelbaar dat het alweer bijna 3 maanden geleden is dat ik naar Nederland vertrok voor een bezoek van 3 weken. Het was heerlijk om zoveel mensen te zien en te spreken. Maar 3 weken waren nog eigenlijk te kort. Er was nog zoveel meer dat ik had willen doen. Maar alle etentjes waren heerlijk (iets minder voor de lijn 😉 ), de sauna, de rondjes hardlopen, de knuffels, de live gesprekken met een kopje thee. Ben zelfs nog toerist in eigen land geweest, tijdens een dagje Amsterdam en een strandwandeling in Scheveningen. Dank iedereen voor het warme onthaal en alle verwennerij. Ik kijk er met veel plezier op terug!

Terug in Rwanda
Maar moet eerlijk bekennen dat ik ook weer heel blij was toen ik weer voet op Rwandese bodem zette. Al eens eerder gezegd, maar dit is nu echt mijn thuis. Het duurde uiteindelijk wel een paar dagen voor ik weer terug kon naar mijn eigen huis. Er was namelijk een lancering van een nieuw project 2 dagen na aankomst waar ik bij aanwezig moest zijn. Om te voorkomen dat er enorm heen en weer gereisd moest worden, besloten een paar dagen langer in Kigali te blijven. Eenmaal terug in in mijn eigen huis was ook weer heerlijk, maar dat was weer voor korte duur, want 2 dagen later weer terug naar Kigali voor een verjaardagsfeest. Maar niet zomaar een feestje, we deden een workshop koeienpoep schilderen. Klinkt zo heel smerig, en was het ook wel een beetje, maar dit is een traditionele kunstvorm die een paar jaar geleden weer nieuw leven is ingeblazen. Door de genocide zijn heel veel tradities verloren gegaan, maar langzaam worden deze weer opgepakt. En er zijn altijd wel ‘toeristen’ die graag een workshop hierin volgen. Het was een super gezellig weekend en met het eindresultaat van mijn imigongo schilderij ook zeer tevreden.

Er moest ook werk gedaan worden. Na ruim een jaar heeft ook mijn TTC de leermaterialen gekregen. Nu deze dus organiseren. Hier de week voor kerst mee bezig geweest, maar moet zeggen dat het allemaal wel op een langzamer tempo ging. Deze week ook begonnen met het maken van Instagram foto’s voor de VSO Nederland account. Een kijkje in de wereld van een volunteer. Je kan de foto’s hier terug zien; http://instagram.com/vso_nederland . Helaas werd het mij niet makkelijk gemaakt….mijn telefoon begon namelijk kuren te vertonen. Wilde niet meer opladen. Met horten en stoten heb ik nog een beetje kunnen laden, maar ben nu al een paar weken redelijk offline…Met hulp van vrienden en hun telefoons en iPads nog wel foto’s kunnen plaatsen.

Feestdagen

Kerst en Oud en Nieuw
De plannen die aanvankelijk gemaakt waren werden half oktober behoorlijk door de war gegooid, maar gelukkig was er snel een alternatief. En heb ik kerst en O&N met een grote groep vrienden en mede volunteers gevierd. Kerst zaten we in een vrij luxe hotel, met hele zachte bedden, met wit beddengoed en een warme douche. Dit ga je zo enorm waarderen na ruim een jaar. Een hotel in het meest zuidelijke puntje van Rwanda. Rusizi bereik je middels een ongeveer 6 á 7 uur durende reis dwars door het regenwoud. Hier hadden we paar hele gezellige dagen, met heerlijk eten, het zingen van carols en veel gezelligheid.

Tussen kerst en het nieuwe jaar heb ik nog een paar dagen in Kigali doorgebracht met vrienden. Voor Oud & Nieuw zijn we naar het noorden van Rwanda gereisd. Letterlijk aan de andere kant van het Kivu meer. Hier vooral heerlijk ontspannen. Gekletst, gelezen en oudjaarsavond weer heerlijk gedanst. Middernacht mijn ouders en zussen gebeld en daarna nog even doorgedanst.

Met een tussenstop in Kigali… waar ik met vrienden een eigen P.O. BOX (zie adres bij contact) heb geopend, was ik 4 januari weer thuis. En maandag weer aan de slag gegaan. De studenten komen pas 26 januari weer, maar hier genoeg te doen. Tot snel!

Liefs, Petra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *