Ndi umukorerabushake. (Ik ben een vrijwilliger.)

20130910_175053

Ja, mijn Kiryarwanda ben ik al flink aan het oefenen, maar het is niet makkelijk. Wat een week is het geweest. Pakken, gedag zeggen, aller- allerlaatste zaken regelen en afronden en mijn rustig blijven. Ik had het plan om op tijd te beginnen met het pakken van mijn tas, maar er kwam van alles tussendoor en time-management blijft een zwak punt.

Vrijdagochtend ging de wekker om 6:00 uur en heb ik nog even een genoten van een ‘vanzelfsprekende’ goede douche. Om 8:15u op Schiphol afgesproken met mijn medereiziger om in te checken en rustig afscheid te kunnen nemen. Alleen had ik bij het inpakken van mijn tassen ze niet meer gewogen en daar kwam ik achter bij het inchecken. Uit de rij, tas en koffer reorganiseren en ingecheckt. Ik kan alleen wel zeggen dat dat geen relaxed gevoel geeft.  Na nog vele knuffels, zoenen, foto’s en  tranen, om 9:30u echt door de douane. Het avontuur ging nu echt beginnen.

Na een goed vlucht via Nairobi kwamen we vrijdagnacht aan in Kigali. Hier werden wij zeer hartelijk welkom geheten door een volunteer en iemand van VSO.  De volunteer, Julie, neemt ons de komende 2 weken ook op sleeptouw en maakt ons wegwijs in ons nieuwe land.

Na een goede nacht, waren ook de meeste andere volunteers aangekomen, maar het weekend konden we heerlijk relaxen en bijkomen. Zondagmorgen mijn eerste ritje met de bus naar een shoppingcentre gemaakt en zondagmiddag een tour door Kigali.

Maandag ging de introductie periode daadwerkelijk starten. Na een hartelijk welkom van bijna het hele VSO team Rwanda, zijn we gelijk overladen met een heleboel informatie. Nuttig, maar het was best vermoeiend. Nog een beetje moe van de reis en dan alles in Engels….

Gisteravond mijn mobiel werkend gekregen, maar dat was nadat we onze eerste tropische regenbui/ storm hebben ervaren en hebben staan schuilen op de bank van een bushokje.

Vandaag dus ook begonnen met de lokale taal, Kinyarwanda. Erg gaaf, maar best lastig. Daarnaast ook meer informatie gekregen over mijn woonplek…alhoewel, heel veel wijzer ben ik nog niet geworden, maar hou jullie op de hoogte.

Tuzongera! (Tot ziens!)
Petra

2 thoughts on “Ndi umukorerabushake. (Ik ben een vrijwilliger.)

  1. Wauw Petra, wat zie ik nu?!!
    Dat is nogal een overgang sinds ik je voor het laatst gesproken heb… 🙂
    Heel veel succes en geniet ervan!

    Groetjes Marion (gewoon uit Rijssen)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *