Na 1 week…

wpid-20130914_175549.jpg

Wow, mijn eerste week in Rwanda zit er alweer op. Een hele mooie, interessante, maar ook vermoeiende week.kennen van het land en de cultuur en alles wat daar bij hoort.

Dinsdag zijn de Kinyarwanda lessen gestart. Mijn talen knobbel is niet zo ontwikkeld als ik zou willen en daarnaast gaan alle lessen ook in het Engels….dus dubbele

vertaling… Er moet nog veel geoefend worden, maar tellen, een simpele begroeting en maar de markt gaan zijn in ieder geval behandeld. Iedereen probeert ook elk moment aan te grijpen om de lokale bevolking te oefenen en zij zijn ook heel erg behulpzaam. Zij willen juist hun Engelse taal verbeteren…zo helpen we elkaar.

KMC

Afgelopen woensdag zijn wij naar het Kigali Memorial Centre geweest. Het is nog zo merkbaar in de samenleving hier, dat dit heel belangrijk is om bij stil te staan en bewust te zijn van dit gevoelige onderwerp. Het is een museum met voornamelijk foto’s en veel uitleg en ernaast ligt een begraafplaats met slachtoffers. Het greep mij aan, maar weer op een hele andere manier dan 17 jaar geleden in Auswitsch.

20130911_170620

In Kigali zijn meerdere projecten van VSO en een ervan is de English club. Hier is in 2009 besloten het schoolsysteem niet langer in het Frans, maar in het Engels te gaan doen. Om jonge Rwandezen te helpen die taal zich machtig te maken, heeft een schotse vakdeskundige naast haar werk in het jeugdcentrum een club opgericht waar de jongeren op woensdagavond komen om hun Engels te verbeteren. Wij waren uitgenodigd om te komen en met de jongeren te praten. Was even een leuk en luchtig moment na het middagprogramma.

Donderdag en vrijdag weer een aantal informatiemomenten en natuurlijk weer onze lessen Kinyarwanda. Een ging ook onder andere over de communicatie naar buiten en dus de social media. Alleen met z’n allen tegelijk op het internet werkt hier niet zoals we gewend zijn. Ach…geduld is een eigenschap die hier weer goed getest wordt.

Zaterdag was een redelijk relaxte dag. ‘s Ochtends natuurlijk onze les Kinyarwanda, waar we werden voorbereid op een bezoek aan de markt. Vooral hele nuttige woorden en zinnen. ‘s Middags konden we dat al een beetje in praktijk brengen. Er waren namelijk naast een aantal VSO-ers die lieten zien welke resources er nu gebruikt en gemaakt worden. En daarnaast heel enthousiast over hun werk vertellen, waren er ook een paar lokale ondernemers met prachtig handwerk.

Manden, tassen, houtwerk en kaarten welke zij aan probeerden te verkopen. De onderhandelingen en het oefenen van de taal werd gestart…met horten en stoten maar met succes. Resultaat: een mooie tas, brillenkoker en handig mandje voor mijn sieraden. ‘s Avonds hadden we een welkomsdiner met alle andere VSO-deskundigen, belangrijke mensen van Unicef en DIFD en de gehele VSO-staff. Super gezellig! Ook weer een mooi kennismakingsmoment met het land qua muziek en traditionele dans.

En vandaag, zondag, hadden we een vrije dag. Dus lekker uitgeslapen (om 7:00 uur al wakker…), een rondje hardgelopen (is al erg warm om 10:00 uur en

heuvelachtig) en daarna een zwembad opgezocht in een hotel. Een heerlijke verwennerij na een week hard werken.

20130915_102459

Morgen gaan de lessen/ informatiemomenten weer verder en woensdag of donderdag ga ik daadwerkelijk naar mijn woonplek.

IMG_0092

One thought on “Na 1 week…

  1. Hey Petra,

    Hoe gaaf klinkt dat allemaal! Leuk om je verhalen mee te lezen.
    Wij hebben dit weekend skwid 1 gehad en aankomend weekend skwid 2. Je naam werd nog genoemd, omdat je zon gave veiling hebt opgezet. Heeft het veel geld opgeleverd? Hoe heb je al die producten voor elkaar gekregen dan? Hopelijk horen we snel of alles door gaat en gaan we net zon avontuur als jou beleven. Heel veel plezier en succes daar. Ik heb bewondering voor hoe je het doet. MOOI!

    Groetjes Nanda en Lennart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *