14 maanden…

pic20141108160506….en nu nog 10 maanden over. Het klinkt zo wel of ik aan het aftellen ben, maar dat is absoluut niet het geval. Om eerlijk te zijn kan ik het mij nog helemaal niet voorstellen dat dit over 10 maanden over is.

Of in ieder geval volgens mij contract. Nog geen idee wat ik hierna wil gaan doen. Zoveel mogelijkheden…en kiezen is niet mijn sterkste kant. Maar nu tegen mijzelf gezegd dat ik in januari hier concreet over ga nadenken.

Eerst mag ik wel weer eens een update geven. Het is alweer 2 maanden geleden dat ik iets geschreven heb. Dat ik niet zoveel heb geschreven is niet omdat ik niets meemaak of het juist te druk heb. Maar soms weet ik gewoon niet waar ik over moet schrijven of staat m’n hoofd er even niet naar om te schrijven.

Maar zoals gezegd niet stil gezeten. Op dit moment zijn ook de laatste studenten naar huis en is het eerste volledige studiejaar afgelopen. Voor mij het eerste volledige studiejaar afgerond. Dit jaar is ook de eerste groep studenten afgestudeerd aan deze TTC. De eerste groep die aan de slag kan als leerkracht, al zijn er toch een heleboel die iets anders gaan doen. Vaak omdat het lastig is om een baan te vinden en daarnaast omdat het salaris van een leraar basisonderwijs heel laag is. Een leraar verdient hier 40.000 Rwf, wat gelijk staat aan iets minder dan  €50,-, per maand.

Maar wat is er sinds September gebeurd….

Een jaar Rwanda
Zoals ik de laatste keer zelf schreef was ik begin september alweer een jaar in Rwanda. Omdat we met een behoorlijk grote club zijn aangekomen vorige jaar, zijn er nu ook nog een behoorlijk aantal die voor een tweede jaar hier blijven. Deze mijlpaal heb ik 3 keer ‘gevierd’. Er is tenslotte altijd wel een reden voor een feestje. 😉 Twee keer was in een heel klein gezelschap, maar een keer ook met het deel van de groep dat hier dus nog is voor een langere tijd. Na wat geregel en onduidelijkheid zijn we uiteindelijk bij een hotel belandt waar we heerlijk gegeten hebben en onze belevenissen van het eerste jaar hebben gedeeld. Iedereen vertelde ook wat tot nu toe het meest bijzondere was wat we hadden meegemaakt. Voor mij zijn dat toch wel de vriendschappen die hier ontstaan zijn, naast natuurlijk het werk. En nu zijn we dus alweer 2 maanden verder….

[Best_Wordpress_Gallery id=”7″ gal_title=”Een jaar Rwanda”]

Teken workshop derde jaars studenten
In september heb ik een teken workshop voor de derde jaars studenten gegeven. Nee, ik heb helaas niet een talent in mijzelf ontdekt, maar wat basisvaardigheden kunnen al enorm helpen om een duidelijke tekening te maken. De studenten krijgen hier heel veel theoretische lessen, maar weinig praktijk. Hierdoor zijn tekeningen die gemaakt worden voor de leermiddelen vaak verre van de werkelijkheid. Huizen kregen hele bijzondere muren….

Thema werd perspectief tekenen, waar vooral het kijken naar de ‘lijnen’ centraal stond. Samen met de leerkracht van Creative performance hebben we deze workshop gegeven. Hij herhaalde vooral de theorie, waarna ik met de praktijk aan de slag ging. Beginnend met het natekenen van een box in het midden van de tafel, met daarop ook basisfiguren getekend en uiteindelijk zijn we naar buiten gegaan en hebben de studenten geprobeerd de school na te tekenen. Was hoog gegrepen, maar het ging mij er vooral om dat de studenten leren kijken naar de lijnen in hun omgeving. Voor herhaling vatbaar en gezien wat mij te doen staat volgend schooljaar.

[Best_Wordpress_Gallery id=”4″ gal_title=”Teken workshop Year 3″]

SEN training
Rond hetzelfde weekend als de tekenworkshop stond er ook een SEN-worskhop gepland voor de docenten, SEN = Special Educational Needs. Was een training van 2 dagdelen, waar de docenten handvaten kregen voor het herkennen van studenten met de beperking en ook te ervaren wat bepaalde beperkingen kunnen betekenen voor het dagelijkse leven. Was een zeer leerzame training. En niet alleen voor de docenten. Er gaat een vervolg komen voor de studenten in de eerste weken van het nieuwe schooljaar.

[Best_Wordpress_Gallery id=”5″ gal_title=”SEN workshop”]

Verjaardag
En toen was het alweer eind oktober. Afgelopen weekend dus alweer mijn 33e verjaardag gevierd. Dit begon al donderdag avond. Een etentje met vrienden bij hen thuis. Zij is ook mijn loopmaatje in Kigali en ik wilde een taart/toetje regelen. Er zit een Koreaanse bakker met heerlijk brood en andere lekkernijen in Kigali. We besloten om voor het eten nog een stukje te gaan hardlopen. Het werd hardlopend naar de bakker, cake kopen en op de motor weer naar huis en na het dinner een heerlijk stukje mocca cake roll op. Vrijdag mijzelf op een verwen ontbijt getrakteerd bij dezelfde Koreaanse bakker en na een korte stop bij de dokter, had wat last van exceem,  en kantoor, de bus naar het noorden genomen. Hier hadden we ‘s avonds een Halloween feest. We vierden niet alleen mijn verjaardag, maar namen ook afscheid van 2 volunteers. Ze hadden (nog) een taart geregeld en ik kreeg een mooie lap stof met een lieve kaart. Daarnaast was ik de hele dag al overladen met berichten via Facebook en Whatsapp. (Wat zou ik toch zonder moeten ;))

Na een korte nacht, 4 uurtjes slaap, werden we om 8 uur de volgende dag alweer opgehaald, want we zou naar het moeras gaan om vogels te kijken. Een deel van de groep ging naar de thee fabriek. In een bootje op het meer, konden we met een zonnetje rustig wakker worden en genieten van de mooie vogels. Zelfs pelikanen en kraanvogels waren zeer dichtbij te bewonderen. Na deze trip ben ik terug gegaan naar Kigali en zondag weer rustig naar huis gereist.

[Best_Wordpress_Gallery id=”6″ gal_title=”Verjaardagsweekend/ Bird watching”]

Komende dagen nog een meeting en dan vlieg ik donderdag voor ruim 3 weken naar Nederland. Kijk er naar uit! Tot snel!

Liefs, Petra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *