Kigali Peace Marathon

image

Het was waarschijnlijk ergens in november dat ik heb het voor het eerst heb geroepen, in mei ga ik de halve marathon van Kigali Peace marathon lopen. En vandaag was het zover…

image

‘s Ochtends om 6:30u met Erica, William en hun guard Patrick.

Mijn voorbereiding was absoluut niet goed. Ik merk dat ik het heel lastig vind om motivatie te vinden om in mijn dorp te lopen. Verschillende redenen, het is een heen en weer parkoers/ rondje, iedereen gaapt je na en ik kan vast meer excuses bedenken ;-)…. Wanneer ik in Kigali of een andere grotere plaats ben, vind ik het een stuk gemakkelijker om te trainen. Dit maakt dat ik dus absoluut niet goed getraind heb afgelopen maanden. Het waren vaak trainingen van minder dan 10km, waren daarentegen wel inclusief zeer pittige heuvels/bergjes. Toen ook mijn knie weer een beetje begon op te spelen afgelopen donderdagochtend, heb ik wel even heel erg getwijfeld of ik überhaupt moest gaan starten. Via vrienden even bij een fysio langs gegaan die mijn knie getapet heeft, zaterdag bij het zwembad doorgebracht en ‘s avonds een pastaparty gehad met de andere lopers en supporters. Ik had besloten sowieso te starten, had het tenslotte behoorlijke rondbazuint. Ik zou goed naar mijn lijf luisteren en in een rustig, maar steady ritme gaan lopen, samen met Steph, vriendin en mede-VSO-er.

Om 6 uur ging vanmorgen de wekker, want om 7:30 uur ging de halve marathon van start. Na een klein ontbijt gingen we op weg naar het stadion. Ik had bij vrienden geslapen die ook gingen lopen. Het was een mooie warming-up wandeling…

image

Net de eerste 3km erop zitten…

Ik heb zeker de eerste helft heel relaxed gelopen. Ik had beloofd samen met Steph te lopen en heb dat dan ook gedaan. Zij had het vrij lastig en ik liep grapjes te maken, de omgeving te verkennen (weer wat leuke restaurantjes ontdekt) en achteruit foto’s te maken…

image

Hazen van de marathonlopers 😉

Kigali heuvelachtig en we hadden dan ook een aantal pittige heuvels. Zonder te stoppen deze in een rustig, maar contant ritme opgelopen, in kleine pasjes. Ondertussen opzoek naar de drinkpost, want Steph kon wel wat water gebruiken en ikzelf ook. Uiteindelijk vooruit gelopen en toen ik de waterpost gevonden had, ben ik zelfs nog terug gelopen naar Steph. Weer even samen opgelopen, op dat moment werden we ingehaald door de eerste marathonlopers. Deze startte namelijk 45 minuten later dan ons.

Hierna ben ik op eigen tempo door gaan lopen, op weg naar de supporters Mike, Terry en Becks die halverwege stonden, met een prachtige banner. Hier kreeg ik een banaantje en nieuwe fles water aangereikt… Tot nu toe ging het heel erg lekker. Geen last van mijn knie, of andere pijntjes, voelde eigenlijk alsof ik vleugels had…

Het was nog steeds een op en neer vanwege de heuvels en deze waren soms gemeen ‘vals plat’. Toen ik het 15km bord zag begon mij wel af te vragen of deze correct stond. Had het gevoel dat ik al veel meer gelopen had en zat toen op een tijd van ongeveer 1:50. Het laatste stuk was zwaar… nog een aantal heuveltjes en vals plat…maar de laatste kilometer werd ik bijstaan door mijn lieve vrienden. Eerst liepen Tash en Tina met mij mee en zij werden afgelost door Martin. Hij bleef maar tegen mij praten, zat er toen namelijk wel behoorlijk doorheen. De laatste persoon die mij echt naar de finish gelopen en geschreeuwd heeft is Erica. Wow….ik zat er echt doorheen, maar had nog minder dan 400m te gaan. Ik was bijna gaan lopen. Maar….ik kon nog een eindsprint maken de laatste 20 meter.

image

Nog even een eindsprint

Mijn eindtijd was uiteindelijk 2:35.38. Zonder pijn in mijn knie de eindstreep gehaald, mijn eerste halve marathon…. in Kigali. En de volgende halve al in gedachten….

Dreams come true!! In all his aspects….

image

image

2 thoughts on “Kigali Peace Marathon

  1. Wowwww wat een bikkel ben je! Mooi verhaal. Super hoor dat je bent gegaan…en hem ook uitgelopen hebt! Ben benieuwd hoe je je morgen voelt….whaaaa misschien spierpijn..:).. Nou denk dan maar aan het resultaat!
    Ben benieuwd weer naar je volgende verhaal..liefs Ilse

    • Dankjewel! Heb mijzelf ook wel verrast. Nu vooral nagenieten, met maar een klein beetje spierpijn…En die nieuwe verhalen komen snel. Zitten er al een aantal in de pen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *