Boeken, stof en een nieuwe huisgenoot

Wat gaat de tijd snel. Vandaag alweer 4 weken in Rwanda. Aan de ene kant voelt het alsof ik net weg ben uit Nederland, maar soms ook het gevoel dat ik hier al tijden ben. Er is dan ook nog geen dag dat ik mij verveeld heb.

Na vorig weekend heerlijk genoten te hebben in Kigali en daar mijzelf verwend met het vooruitzicht op een mooie jurk, is er deze week ook weer veel werk verzet en heb ik leuke belevenissen gehad. Naast het weer volgen van de lessen van de docenten heb ik ook een muziekles/ les Engels gegeven. Het was een les over dieren en waar ze leven; in het wild, als huisdier of op de boerderij en daarbij hebben we –natuurlijk- Old MacDonald gezongen. De studenten zingen hier bijna de hele dag. Over zuiverheid valt soms te twisten, maar het klinkt wel super. Zo veranderde Old MacDonald ook in meerstemmige, swingende versie. Wat een ervaring, met een brede glimlach verliet ik het lokaal na de les.

image

Het andere ‘project’ dat deze week van start is gegaan is zijn de voorbereidingen voor de TRC (Teaching Resource Centre). Deze mag ik vanaf de grond gaan opzetten, maar nu heeft de school op dit moment geen lokaal over waar deze gecreëerd kan worden en volgend jaar de lessen gegeven kunnen worden. Daarnaast heeft de school ook (nog) geen budget om een nieuw lokaal te bouwen. De tijdelijke oplossing is een ruimte die nu dienst doet als opslag en de lessen in de lokalen of in de gemeenschappelijke ruimte. De ruimte ligt nu vol met oude, stoffige en voornamelijk Franse boeken. Aangezien hier het onderwijssysteem een paar jaar geleden is overgegaan in het Engels, moesten er toen massaal nieuwe methodes aangeschaft worden. Niet dat de studenten deze gebruiken, maar dat is een ander verhaal. Woensdagmiddag zijn we begonnen met het leeghalen en sorteren van de boeken. Ik kan dit gelukkig samen doen met een andere vrijwilligster. Zij gaat namelijk de bibliotheek opzetten en nu moeten wij, maar vooral ook de leerkrachten, gaan kijken welke van deze boeken bewaard kunnen blijven en welke absoluut niet meer relevant zijn. Donderdag en vrijdag hier ook mee bezig geweest, maar hier zijn we nog wel even zoet mee. We kregen ook de hulp van studenten aangeboden om ons te helpen. Handig…..alleen zij vonden het lezen van de boeken veel interessanter, dan het sorteren. Uiteindelijk beloofd dat ze als alle boeken uitgezocht zijn en wij weten welke er weg gaan, ze boeken mogen uitzoeken die zij interessant vinden.
image

Het laatste nieuwtje van deze week is dat ik niet meer alleen woon. Nee, zijn geen ratten, kakkerlakken of ander ongedierte wat mijn nieuwe huisgenoot is. Vrijdag is een nieuwe VSO-volunteer aangekomen. Zij gaat zich vooral richten op de ontwikkeling en de methodology van het taal en rekenonderwijs. Het is wel weer wennen om na een jaar helemaal alleen gewoond te hebben, weer het huis te delen met iemand. De eerste indruk is in ieder geval goed. Maar we zullen vast ook nog tegen wat cultuurverschillen aanlopen ze komt namelijk uit Oeganda. Op vele vlakken heb ik hier met challenges te maken.

Ik mag mij zo klaarmaken voor een feestje. Het is vandaag ‘Internationale dag van de leraar’ en alle leerkrachten uit het dorp zijn uitgenodigd voor een feestje op de TTC. Maar daar later weer meer over.

Veel liefs, Petra

One thought on “Boeken, stof en een nieuwe huisgenoot

  1. klinkt allemaal goed
    is je huis een beetje groot genoeg om je terug kunnen trekken als je dat wilt?
    mijn ervaring in afrika tot nu toe is dat ze niet snappen dat je alleen zijn soms heel fijn is.
    hier snappenze nu als de deur dicht is, wil ik alleen zijn, met de deur open kome ze binnen als een zoete inval hahaha
    veel plezier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *