Sporten

image

Degene die mij goed kennen weten dat ik erg van sporten hou. Hardlopen is toch wel de sport die ik het liefst beoefen. De hardloopschoenen kan je ook makkelijk aantrekken, waar je ter wereld ook bent.

Er zijn tijden geweest dat ik bijna dagelijks een sport beoefenden; zwemmen, fietsen, hardlopen. Op dit moment, nu 6 maanden na mijn verhuizing naar Rwanda, heb ik nog steeds moeite om een sportritme te vinden. De hardloopschoenen zijn mee gegaan en de verschillende tenues ook, want wat kan je hier aantrekken tijdens een training of misschien nog wel een wedstrijd.
image

Gelukkig ondertussen het ook al aangehad tijdens hardlooprondjes, maar regelmaat zit er nog niet in en dat moet er nu toch wel gaan komen. We, ik en een aantal (VSO-)vrienden, hebben ons namelijk een doel gesteld, de halve marathon van Kigali (http://www.kigalimarathon.org). Deze is in mei, ik heb dus nog even, maar zal wel mijn eerste halve marathon ooit zijn.
image

Het afgelopen jaar had ik totaal geen moeite met een loopritme. In het afgelopen jaar heb ik op zeer veel verschillende plekken, o.a. verschillende delen van Nederland, Engeland, Hongkong, Australië, aardig wat kilometers afgelegd. Regen of zon, ochtend of avond, in het donker of met daglicht, het maakte niet uit. Schoenen aan en lopen maar. Hier is het toch anders.

Ten eerste heb ik hier enorm moeten wennen aan het hoogte verschil, Rwanda ligt op gemiddeld 1500m boven zeespiegel. Het westen van Nederland gemiddeld 2m onder zeespiegel. In Nederland ga ik straks mijn persoonlijke records verbreken zeggen ze… misschien eindelijk onder de 50min op 10km?! In ieder geval heeft dat hoogte verschil in het begin het gevoel gegeven dat ik een beginnende loper was, zonder enige conditie.
Ten tweede kan ik hier alleen ‘s ochtends hardlopen, ook weer om verschillende redenen. ‘s Avonds (na 18:00u) is het te donker en straatverlichting kennen ze niet. Onveilig en blessuregevoelig. Overdag is het meestal te warm. Dus enige optie is de ochtend, voor schooltijd. Dus om 6:00u…maar ik ben geen ochtendmens. Ten derde moet ik er ook enorm aan wennen dat de mensen je enorm aanstaren als je hardlopend door het dorp gaat, nog een reden om ‘s ochtends te lopen…is het nog wat rustiger. Een bezienswaardigheid ben je sowieso al als blanke… Alles bij elkaar maakt dat ik soms een enorme zwakkeling ben als het aankomt om te gaan lopen, maar toch wil ik echt wel.

Dus een doel gesteld, 18 mei om 7:00u starten we, met de nummers van dit moment, met 6 VSO-volunteers op een van de afstanden.

Ik kan er nu niet meer onderuit, het is uitgesproken. Daarnaast word ik ook gevolgd door de website..stoerevrouwensporten, nu moet er dus zeker weer een ritme gaan komen. Maar ik heb er zin in! Ik wil weer met regelmaat hardlopen en met dit doel moet het goed gaan komen. En op het moment dat ik dit plaats loop ik gelukkig op schema met het programma dat ik gevonden heb.

Daarnaast ben ik het ook verschuldigd aan mijn beide zussen, die (weer) hardlopen en tijdens wedstrijden zich laten sponsoren voor mijn project. Ik hou jullie op de hoogte. (Gelijk een mooie stok achter de deur 😉 )

Liefs en sportieve groet, Petra

P.s.: ik ben door Stoerevrouwensporten geïnterviewd, hier te vinden..http://stoerevrouwensporten.nl/interviews/hardlopen-rwanda/
image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *