De eerste workshop

Rwanda_20_12_2013_050

Deze vakantie heerlijk aan het genieten van welverdiende ontspanning. De week voor kerst was mijn allereerste workshop.
Na afgelopen 3 maanden van observeren, lesmaterialen maken, ruimte creëren om de spullen kwijt te kunnen, collega TTC’s bezoeken… stond de eerste workshop gepland in de week voor kerst. Vijf dagen, waarin 60 á 70 leerkrachten (basisschool en TTC) meer gingen leren over leerlinggericht les te geven en lesmaterialen te maken. Ik had vier weken de tijd om alles voor te bereiden en in die tijd kreeg ik ook nog bezoek… Voor mij gelijk weer een lesje timemanagement.

Na de toch wat korte voorbereiding, konden we maandag 16 december toch van start gaan. Om 8 uur zouden we starten, maar ja die Afrikaanse/Rwandese tijd…. om 9 uur waren de meeste mensen aanwezig. Dit werd in de loop van week wel iets beter, maar zal mij ook bij neer moeten leggen en dit cultuuraspect moeten accepteren.

De leerkrachten hebben meer gehoord en gewerkt over: leerlinggericht lesgeven (learner centred methodes), het maken van leermiddelen (teaching aids) met lokaal beschikbare spullen en ECD (Early Child Development).

Maar nu terugkijkend naar deze week,waar ik ook zelf veel heb geleerd, kunnen we gelukkig van een eerste succes spreken. De leerkrachten deden enthousiast mee met de energiser, songs en bij het maken van de leermiddelen. Waar het overbrengen van de informatie soms met handen en voeten gedaan moest worden, want de Engelse taal heeft hier ook nog wat hulp nodig, willen de leerkrachten graag weer een volgende workshop.

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

Liefs, Petra

One thought on “De eerste workshop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *