Murakoze naze – Welkom hier in Muramba

image

Donderdag was het zover. Nu echt naar de plek waar ik komende 2 jaar zal verblijven.

Maar voor het zover was hadden we dinsdag nog een shopmiddag. Het huis moet namelijk ingericht worden. Het gaat hier dan niet over schilderijen e.d., maar beddengoed, pannen, borden, bestek, thermoskan, bakken om alles afgesloten te kunnen bewaren, afwasteilen en nog veel meer. In een groot Chinees warenhuis hadden ze bijna alles. En loop je enorm te zoeken, want we hadden ook een budget meegekregen. Resultaat..

image

Woensdag stond de kennismaking met de werkgevers gepland. Die liep niet helemaal soepel. Hij was voor mij namelijk nogal onverwachts, omdat mij dinsdagavond nog verteld was dat mijn werkgever niet kon komen en ik dus donderdag of opgehaald zou worden door de werkgever of weggebracht door de mensen van VSO. Woensdag tijdens de workshop hoorde ik dat mijn werkgever toch binnen een uur in Kigali zou staan. En dan slaan de zenuwen toch toe. Oef…toch even wat stress, want zou hij ook de dag zelf nog terug willen?? En mijn tassen waren nog niet gepakt. Mijn werkgever was zelf achteraf ook zenuwachtig. Eerste kennismaking met VSO en ik dus de eerste vrijwilliger via VSO. Gelukkig had ik woensdagmiddag nog om mijn tas te pakken en ‘s avonds met degene die er nog waren lekker te eten en een VSO quiz te spelen.

image

Donderdag rond 9:15u was de principal ( ofwel directeur) van de TTC weer bij de guesthouse en stond ik met al mijn spullen (dacht ik) te wachten. Inladen, de anderen gedag zeggen en rijden maar. Maar voordat we Kigali uit waren  duurde wel even. Het gesprek kwam ook aardig op gang, wie ben je, waar kom je vandaan, heb je broers en zussen, ben je getrouwd, enz… Hier is het toch wel ongebruikelijk dat je op je 31ste ongetrouwd bent en geen kinderen hebt, en wat moet je nou antwoorden op een vraag ‘Hoeveel kinderen wil je?’. Hij hoeft nog niet mijn hele geschiedenis te weten. Schaam ik mij niet voor, heb ik ook geen spijt van, maar je hebt dan toch met cultuurverschillen te maken.
Net de stad uit vraagt hij welke route ik wil rijden, de snelle of de mooie, toeristische. Gekozen voor de toeristische, deden we er alleen ipv 2 uur, 4 uur over. Maar het was de moeite waard. Nog gestopt om bekenden gedag te zeggen en een student opgepikt die aan het terug wandelen was naar de TTC (en hier waarschijnlijk nog wel even over had gedaan zonder lift), kwamen we aan bij de TTC. Onderweg al vele nieuwsgierige blikken die in de auto werden geworpen en ook bij de TTC zag je de ogen door het raam heen gluren. We kregen direct een maaltijd/ lunch aangeboden. Daarna een toer over het TTC terrein en weer een heleboel nieuwsgierige ogen vanachter de ramen. Ik begroet ieder hier met muraho of mwiriwe, afhankelijk van de leeftijd. De jongeren beginnen meestal gelijk te lachen…of ze mij nu uitlachen moet ik nog maar even uitvinden. Daarna naar mn huis gegaan. We moesten opschieten, want er kwam weer een flinke regenbui aan. Er werden wat mannen geregeld die mijn spullen naar binnen moesten sjouwen en ik werd direct voorgesteld aan m’n guard (ik word iedere avond/nacht bewaakt) en er stond een klusjesman klaar om gelijk zaken op te lossen…haak in het plafond voor mn klamboe…mn hangkast en een ander rek werden direct opgehangen op mijn aangegeven plek (werd gevraagd waar ik ze wilde), een rondje door het huis en blijkbaar was het zeer recent opgeknapt en geschilderd, want de verflucht ruik je nu nog. Zodanig dat ik nu ook nog wat last van mijn ogen heb.

Zo meteen mijn eerste meeting met de head master en een docent om een planning te maken voor de komende weken.

Mwirikwe!

Liefs, Petra

image

image

2 thoughts on “Murakoze naze – Welkom hier in Muramba

    • Hoi Tjitske,

      Wat leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Inderdaad ver weg en weer heel erg terug naar de basis. Want computers zijn hier nog lang niet zo ingeburgerd als bij ons en het digitale bord is hier voorlopig nog niet aan de orde.
      Veel plezier met het lezen van mijn blog!

      Groetjes, Petra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *